De Hond Van Heleen

Het beloofde een mooie zomerse dag te worden.
Maar toen Heleen de zon door haar oogleden heen zag schijnen en langzaam wakker begon te worden in haar luxe appartement, wist ze instinctief dat er iets mis was. Met haar slaperige hoofd duurde het alleen even voor ze besefte wat er precies mis was.

Toen ze Paddy zijn eten bracht, wist ze het echter snel genoeg.

Een gevoel van paniek overspoelde Heleen toen ze besefte waarom ze zo aangenaam wakker was geworden. Normaal gesproken wekte het geblaf van haar nieuwe hond haar tegen etenstijd op de vroege morgen – en dat was precies wat er vandaag ontbrak. Paddy was weg. En waar Heleen ook zocht, ze kon hem nergens vinden.

“Nee.”
“Hoezo ‘nee’?” Verontwaardigd keek Heleen de man, die tegenover haar onderuitgezakt in zijn leunstoel zat, aan. “Hoe bedoel je, nee?”
“Het lijkt me dat u, met uw hoog opleidingsniveau, de betekenis van het woord ‘nee’ kent,” zei Sherlock Holmes verveeld. “Maar om het nog even voor u uit te spellen: nee, ik ga uw verdwenen hond niet zoeken. Vraag het de brandweer, zou ik zo zeggen.”
“Hij zit heus niet in een boom, dat is meer iets voor katten en ik- wacht even. Hoe weet je mijn opleidingsniveau? Dat heb ik niet verteld,” zei Heleen fronsend.

“U bent toch arts? Of nee, was, obviously.”
“Hoe-?”

“U heeft modder onder uw nagels en blaadjes in uw haar, niet de moeite genomen om dat te fixen – veel werk in de tuin, niet alleen vandaag. Veel vrije tijd, dus, wat ook ondersteund wordt door het tijdstip waarop uw hier bent gekomen. U woont hier, maar werkt niet in het dichtstbijzijnde ziekenhuis, dat zou John weten. Het is natuurlijk een mogelijkheid dat u ergens anders werkt, maar in combinatie met het voorgaande is het waarschijnlijker dat u met pensioen gegaan bent. Oh, hoe weet ik over het arts-zijn? Denkt u dat ik een arts niet herken terwijl ik een flat met één deel?” Hij knikte richting John, die er nogal ongemakkelijk uitzag. Hij grijnsde een beetje bij het zien van Heleen’s verbijsterde blik.

“Maar nogmaals, nee. Ik heb wel betere dingen aan mijn hoofd. De verdwenen hond van een vroegere arts? Dull.”

“Voor je het vraagt – ja, zo is hij altijd,” zei John verontschuldigend toen hij haar naar buiten liet.
En daar moest ze het mee doen.

Toen ze thuiskwam, zat er een brief in haar brievenbus.

Aan de verzorgster van Paddy, verkondigde de onheilspellende mix van uit kranten geknipte letters op het papiertje.
Met trillende vingers vouwde ze het open.

Snapshot_20141012

Ik heb Paddy in mijn macht. Het bewijs vindt u bijgesloten.
Als u Paddy ooit nog levend terug wil zien, en niet alleen in onderdeeltjes, dan hierbij mijn eisen –

 

De rest van de brief kon Heleen niet lezen, doordat haar zicht vertroebeld werd door tranen. Het enige wat ze kon ontwaren was de afsluiting van de brief: een grote, opzichtige letter M.

De envelop bevatte een bloederig, driehoekig voorwerp dat verdacht veel op een hondenoor leek.

 

“U weer? Ik dacht dat ik gezegd had dat u uw eigen hond moest zoeken?”
“Maar dit keer heb ik een brief gekregen,” zei Heleen met wanhopige stem. “Een dreigbrief. Met het afgesneden oor van Paddy!”
“Wat vervelend nou. Misschien wordt het dan tijd om naar de politie te stappen in plaats van de brandweer.”
“Je begrijpt het niet- een oor… En dan die dreigbrief…. Afgesloten met de letter M…!”
“De M zegt u?” Voor het eerst leek het gezicht van de man in de deuropening een andere emotie te vertonen dan pure verveling. Hij stak zijn hand uit. “Laat zien.”

“Sherlock, misschien kunnen we beter… ergens gaan zitten…” opperde John voorzichtig. Hij beantwoordde Heleen’s verwarde blik met een gelaten schouderophalen.

“Wat jij wilt.”

Eenmaal terug in de woonkamer gaf Heleen haar brief, inclusief oor, aan Sherlock af, die het vel papier gretig openvouwde en het bloederige object schijnbaar negeerde.

Zijn ogen vlogen over de regels en uiteindelijk zuchtte hij diep.

“Wat? Heb je iets gevonden?” vroeg Heleen vol spanning.

“Genoeg,” zei Sherlock verveeld.

“De letters komen uit de 7days -22 augustus 2014- wat een krant is voor jongeren dus de dader is hoogstwaarschijnlijk tussen de twaalf en zestien jaar oud. Eerder ouder dan jonger gezien het gebrek aan spelfouten in moeilijker woorden verderop in de brief. Het oor is overduidelijk geen oor maar een paddenstoel die komt uit het grasveldje drie straten verderop bij de High Street waar ik al had opgemerkt dat er bij mijn ochtendwandeling die dag een paddenstoel miste. De ketchup-“
“Welke ketchup?” onderbrak Heleen hem.

Sherlock rolde met zijn ogen. “De ketchup op het oor, of dacht u soms dat het echt bloed was? De ketchup komt uit…” Hij veegde wat van het rode spul op met zijn wijsvinger en likte het af. “De lokale supermarkt bij de High Street, natuurlijk. Conclusie de dader is een meisje van een jaar of zestien wonende in High Street 19. Boring.”

Dit alles zei hij zonder adem te halen en heel snel achter elkaar.
“Wacht even,” zei Heleen. “Hoe weet je dat het een meisje is? En dat de letters uit de 7days komen?”
Sherlock tikte verveeld op de dreigbrief. “Vertelt u mij eens, mevrouw van Basten, hoeveel jongens van zestien kent u die een appeltaart, uit eigen tuin en keuken, als losgeld zouden eisen? En wat de letters betreft, dit vond ik in de afvalbak naast het bankje waarnaast een paddenstoel miste.” Hij hield een vrolijk gekleurde krant omhoog waar duidelijk in geknipt was.

“Juist,” zei Heleen enigszins beduusd en ze vroeg zich af waarom ze in ’s hemelsnaam nog niet had opgemerkt dat het losgeld een appeltaart was. En waarom ze zich niet eerder had gerealiseerd dat de naam van de ontvoerder wel eens Merel zou kunnen zijn en dat dat haar nichtje was.

Sherlock gooide haar de krant toe. “Genoeg saaie zaken voor vandaag. John, laat jij haar even uit?”

De zon scheen in haar gezicht en de vogels floten vrolijk terwijl ze, met een verse appeltaart, naar het huis van haar nichtje liep en ze voelde zich lichter dan ze zich ooit gevoeld had.

Ja, het was beslist een mooie zomerdag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s